sobota, 20. april 2024

torek, 5. april 2016, ob 14.28 uri, ogledov: 2647

SPP z vodnikom v roki in dnevnikom v žepu

Splošno |
Slovenska planinska pot - najstarejša vezna pot na svetu ter z naskokom najdaljša in najbolj priljubljena planinska obhodnica v Sloveniji. Po njej se zgledujejo številne ostale svetovne poti. Za njen nastanek leta 1953 se moramo zahvaliti Ivanu Šumljaku, idejnemu in operativnemu snovalcu planinske poti, ki nas vodi med naravnimi lepotami med Mariborom in Debelim Rtičem.
Začetnik si na Slovenski planinski poti sistematično pridobiva planinsko in gorniško znanje, veščine in izkušnje. Ko prehodi vso pot, je že izkušen, razgledan gornik, z utrjenimi duhovnimi dobrinami, ki jih taka pot daje, oblikuje in ohranja. Slovenska planinska pot tako ni namenjena zgolj zbiranju žigov, na kar je opozoril že njen snovalec: »Prijatelj, hodi počasi! Transverzalo res lahko opraviš v enem mesecu, a hodi rajši pet let. Potem boš imel več od nje, mnogo, mnogo več. Častni znak te bo že počakal!«

SLOVENSKA_PP80 točk opredeljuje 599 km dolgo Slovensko planinsko pot, ki poveže 49 planinskih koč, 23 vrhov ter 5 slovenskih mest oz. naselij. Na poti prečimo goste in temne pohorske gozdove in prepadne stene Kamniško-Savinjskih Alp. Misli nam hladijo majhna vodna očesa visokogorskih jezer Triglavskega narodnega parka, srčni utrip pa pospešijo strme grape Cerkljanskega in Idrijskega hribovja. Po ogledu temnih skrivnosti Unescovih Škocjanskih jam, nam pljuča že polni vonj bučečega Adrijanskega morja, v katerem se po zaključeni avanturi tudi ohladimo.
Na poti pa ne doživljamo zgolj lepot narave - spoznamo tudi zgodovino slovenskega naroda. Pohorski gozdovi so polni zgodb glažutarjev, drvarjev in oglarjev, v Mojstrani obiščemo Slovenski planinski muzej, na posoških poteh spoznamo trpljenje borcev soške fronte, v težko dostopni soteski Pasice naletimo na Bolnico Franja, simbol požrtvovalnosti in nesebične pomoči ranjenim partizanom. Ne daleč za njo opazimo tudi ostanke Rupnikove linije in Alpskega zidu, ki je slovenski narod ločeval med obema krvavima vojnama prve polovice 20. stoletja.

In še in še ... zgodb na Slovenski planinski poti je mnogo, ... neskončno mnogo! Za njihovo lažje odkrivanje doživljanje predlagamo pogled na knjižne police Planinske trgovine, na katerih boste našli planinski vodnik Slovenska planinska pot ter Dnevnik s Slovenske planinske poti. Obe knjižici sta nepogrešljiva spremljevalca - druga za zbiranje žigov, prva za njihovo lažje odkrivanje!

SPP_nalepkaNačrtujte svoje podvige s planinskim vodnikom Slovenska planinska pot, ki ga lahko kupite za znižanih 19,40 € (redna cena 25,90 €), žige pa zbirajte v Dnevnik s Slovenske planinske poti, ki ga, prav tako znižanega (2,60 € namesto rednih 3 in pol), dobite v Planinski trgovini. Akcija traja do 3. maja 2016.

Z nakupom Dnevnika s Slovenske planinske poti prispevate tudi € za obnovo in vzdrževanje Slovenske planinske poti.

Informacije in naročila:

• Planinska trgovina (v času uradnih ur),
    • Dvorakova ulica 9, Ljubljana
    • po pošti: p. p. 214, SI-1001 Ljubljana
    • po telefonu: 01 43 45 684
    • po faksu: 01 43 45 691
    • e-naročilo: trgovina@pzs.si
  • brezplačna številka 080 18 93 (24 ur/dan, vse dni v letu)
  • spletna trgovina PZS

Ne spreglejte: