sobota, 27. april 2024

torek, 6. februar 2024, ob 12.30 uri, ogledov: 430

Rea Kolbl in Luka Kovačič izenačila najboljši slovenski rezultat v olimpijskih mešanih štafetah

Gorski športi |
Komisija za gorske športe |
Društvo za razvoj turnega smučanja | Turnosmučarski klub LiMa |
Slovenska reprezentanca v tekmovalnem turnem smučanju uspešno nadaljuje tekmovalno sezono. Na četrti tekmi svetovnega pokala, ki je bila od 2. do 5. februarja v Villarsu v Švici, sta Rea Kolbl in Luka Kovačič v mešanih štafetah osvojila odlično 9. mesto in s tem izenačila največji slovenski uspeh v tej disciplini. Uspešno so nastopili tudi Kolbl v šprintih ter Kovačič in Klemen Španring na posamični tekmi.
Četrto preizkušnjo svetovnega pokala 2023/24 v tekmovalnem turnem smučanju je v petek začela tekma v šprintih, na kateri je od Slovencev nastopila le Rea Kolbl in osvojila 27. mesto. Drugi tekmovalni dan sta v mešanih štafetah slovenske barve odlično zastopala Rea Kolbl in Luka Kovačič (oba Društvo za razvoj turnega smučanja). Z devetim mestom v finalu A (skupno je bilo na štartu 34 štafet) sta izenačila največji slovenski uspeh v tej disciplini, ki sta ga Kolbl in Klemen Španring dosegla na prvi tekmi svetovnega pokala novembra v Val Thorensu v Franciji.

sp_villars_kolbl_kovacic_foto_roymano
Luka Kovačič in Rea Kolbl sta z 9. mestom na tekmi svetovnega pokala v Villarsu izenačila najboljši slovenski rezultat v olimpijskih mešanih štafetah (foto Royman0)

Po dnevu počitka je bila v ponedeljek na sporedu še posamična preizkušnja, na kateri je tekmovalce čakalo 1315 metrov višinske razlike na 11 kilometrih dolžine. Rea Kolbl je bila 24. med 34 tekmovalkami, Luka Kovačič se je v zelo strnjeni moški konkurenci 67 tekmovalcev uvrstil na 30. in Klemen Španring (TSK LiMa) na 42. mesto.

"Res super vikend tekmovanj zame, še posebej v olimpijskih disciplinah. V šprintih ter mešanih štafetah časovno bližje najhitrejšim kot kadar koli prej, osebno tudi tehnično skoraj brez napak. Na tretji, posamični tekmi pa sem bila že precej utrujena od tekmovanj prejšnjih dni in po malo slabši regeneraciji nekoliko počasneje. Sem pa zelo vesela, da se forma izboljšuje v disciplinah, ki bodo še posebej naslednje leto odločilne. Vedno se je super boriti za mesta, ki jih ločujejo sekunde," je dejala Ljubljančanka Rea Kolbl, letos novinka v slovenski reprezentanci.

sp_villars_kolbl_foto_skimostats
Rea Kolbl zadovoljna z izkupičkom tekme svetovnega pokala v Villarsu, še posebej v olimpijskih disciplinah - šprintih in mešanih štafetah (foto SkimoStats)

"Lahko rečem, da so se stvari dobro sestavile. Najprej je bila na sporedu štafeta, na kateri sva z Reo dosegla najboljši rezultat do zdaj, z malo sreče pa bi lahko posegla tudi nekaj mest više, kar me navdaja z veliko optimizma za naprej. Po dnevu počitka je sledila posamična tekma, kjer so pripravili res odlično progo, na kateri smo imeli vsi enake možnosti, kar se je tudi odrazilo v majhnih razlikah v rezultatih, zato sem vesel 30. mesta, saj je bila tokrat na štartu najboljša moška konkurenca letos. Počutje in forma sta očitno v vzponu, tako da se že veselim nadaljevanja sezone, ker še nismo rekli zadnje besede," je črto pod tekmovanjem potegnil najizkušenejši reprezentant Luka Kovačič

"Iz Villarsa odhajam z dobrimi občutki. Zdi se mi, da sem dosegel dober rezultat glede na številčno zasedbo, ki se je zbrala na štartu. So nam pa glede na trenutne razmere prekritosti gora s snegom organizatorji pripravili odlično progo, ki je bila zelo zahtevna in ni dovolila napak, kar je naredilo tekmovanje še toliko bolj zanimivo," je vtise strnil Klemen Španring iz Poljčan, prejšnji teden izbran za najuspešnejšega slovenskega tekmovalnega turnega smučarja leta 2023.

sp_villars_kovacic_spanring_foto_ismf
Luka Kovačič 30. in Klemen Španring 42. na posamični tekmi v zelo strnjeni moški konkurenci svetovnega pokala v Villarsu (foto ISMF)

Naslednja postaja svetovnega pokala bo med 22. in 25. februarjem italijanski Val Martelo, šesta tekma SP bo 2. in 3. marca v avstrijskem Schladmingu, sezono svetovnega pokala 2023/24 v tekmovalnem turnem smučanju pa bo med 6. in 10. aprilom sklenila tekma v Cortini d'Ampezzo (Italija).

Manca Ogrin

------------------------
Medijska objava:
PDF Uspešni turni smučarji (Gorenjski glas)

--------------------------