sobota, 20. april 2024

sobota, 12. april 2014, ob 0. uri, ogledov: 7574

Bojan Rotovnik ostaja na čelu slovenskih planincev

Splošno |
Objavil(a): Zdenka Mihelič
Danes, 12. aprila, je v prostorih Krke, d. d., v Novem mestu potekala redna letna Skupščina PZS, ki je bila tokrat volilna. Delegati planinskih društev (sklepčnost je bila 55,4 % oz. prisotnih 155 glasov od 280 planinskih društev) so za predsednika PZS potrdili dosedanjega predsednika PZS Bojana Rotovnika, ki je tudi edini kandidiral za to odgovorno funkcijo ene največjih prostovoljskih organizacij v Sloveniji s 55.159 člani.
Na skupščini so potekale tudi volitve novega Predsedstva PZS, Upravnega odbora in Nadzornega odbora PZS. Za člane predsedstva so med kandidati za podpredsednike na predlog novega - starega predsednika Bojana Rotovnika potrdili dosedanja podpredsednika Mira Eržena (PD Dovje - Mojstrana) in Toneta Jesenka (PD Brežice) ter Romana Ponebška iz PD Litija. Med desetimi kandidati za sedem članov upravnega odbora, kjer bo močno zastopana ženska kvota, pa so bili izvoljeni Brigita Čeh (PD Ljutomer), Milena Brešan (PD Tolmin), Slavica Tovšak (PD Jakoba Aljaža), Jožef Bobovnik (PD Fram), Marija Štremfelj (PD Kranj), Danilo Škerbinek (APD Kozjak Maribor), Štefan Keber (PD Prevalje). Predsednik Nadzornega odbora (NO) PZS je bil izvoljen novi - stari predsednik NO PZS Andrej Brvar (PD Domžale, nekdanji predsednik PZS), za člane nadzornega odbora pa Anton Purg (PD Ptuj), Milan Kirbiš (PD Miklavž), Vlasta Senica (PD Bricnik Muta), Ladislava Stranščak (OPD Koper).

Skupscina_PZS_12_4_2014_Predsedstvo_PZS_foto_Zdenka_Mihelic_IMG_2422crm700
Novo Predsedstvo PZS: z leve podpredsednik Miro Eržen, predsednik Bojan Rotovnik, ter podpredsednika Roman Ponebšek in Tone Jesenko, foto Zdenka Mihelič

Ob izvolitvi, močni podpori s strani planinskih društev ter ob novem štiriletnem mandatu je predsednik Bojan Rotovnik dejal: »Funkcija predsednika PZS je prostovoljna in glede na zelo široko vsebino dela in množičnost planinske organizacije terja veliko časa. Zato sem vesel velike podpore društev, saj mi ravno veliko zaupanje daje še dodatno motivacijo za opravljanje te odgovorne funkcije. Glede na to, da je en mandat predsednika PZS že za mano in ker kakšne večje spremembe v načinu dela ne načrtujemo, so se o podpori za nov mandat v planinskih društvih lahko odločali brez večjih neznank. Skupaj z izvoljenimi podpredsedniki bom poskušal prejeto zaupanje upravičiti v kar največji možni meri.«

Rotovnik je predstavil tudi programske smernice za mandatno obdobje 2014-2018, okvirni vsebinski in finančni načrt za 2015, kar je skupščina vse potrdila, o glavnih nalogah v tem mandatu pa je dejal: »Največji izziv v novem mandatu bo zagotovo ohranjanje prostovoljnega dela kot temeljne oblike dela planinske organizacije, saj trenutne otežene splošne razmere v naši družbi temu niso naklonjene. Še večji poudarek bomo dajali povečevanju vsebine dela in na ta način poskušali v planinsko organizacijo pritegniti še večje število ljubiteljev gora, kar bo osnova za krepitev statusa ene izmed najbolj množičnih nevladnih organizacij v Sloveniji. Poseben izziv pa bo zagotovo sodelovanje z državo na zakonodajnem področju, od katere zaradi velikega obsega opravljenega prostovoljnega dela v javno korist pričakujemo ustrezno razumevanje in podporo.«

Volilna skupščina, ki jo je vodil delovni predsednik Rudolf E. Skobe (predsednik MDO PD Dolenjske in Bele krajine), je potekala v dobrem delovnem in konstruktivnem vzdušju, k temu je gotovo pripomogel kraj dogajanja - prostori Krke, d. d., Novo mesto in dobro pripravljeni materiali, potrjena so bila vsa podana poročila in načrte, med njimi vsebinsko in finančno poročilo ter okvirni finančni in vsebinski program dela za 2015. Delegate so seznanili tudi z izvoljenimi predsedniki meddruštvenih odborov planinskih društev, to so: za MDO PD Dolenjske in Bele krajine: Rudolf Skobe, PD Krka Novo mesto; MDO PD Gorenjske: France Benedik, PD za Selško dolino Železniki; MDO PD Kamniško-bistriškega območja: Jurček Nowakk, PD Moravče; MDO PD Koroške: Mirko Tovšak, PD Mislinja; MDO PD Ljubljane: Marinka Koželj Stepic, PD Integral; MDO PD Notranjske: Miro Mlinar, PD Cerknica; MDO PD Podravja: Igor Oprešnik, KPD Hej, gremo naprej; MDO PD Pomurja: Franc Slokan, PD Ljutomer; MDO PD Posočja: Gregor Rupnik, PD Bovec; MDO Primorsko-Notranjskih PD: Maruška Lenarčič, OPD Koper; MDO PD Zasavja: Borut Vukovič, PD Litija; ter za Savinjski MDO PD: Manja Rajh, PD Vinska gora.
Ob koncu skupščine so novim društvom, članom PZS podelili potrdila o članstvu in zastavo PZ; nova društva v PZS so od lani: Plezalno društvo Cempin, PD Preddvor, Športno plezalni klub Plus, Športno društvo Proteus, PD K2, ŠD Pajki in Pohodniško društvo Novo mesto.

Izbira kraja skupščine - Novo mesto - ni bilo naključje, saj letos Planinsko društvo Krka Novo mesto, soorganizator letošnje Skupščine PZS, praznuje 100 let delovanja. Tako je bil del kulturnega programa v uvodu, ki so ga pripravili člani PD Krka Novo mesto z najmlajšimi planinci na čelu in pevski zbor podjetja Krka, posvečen tudi 100. obletnici PD Krka Novo mesto. S svojo prisotnostjo pa so nas počastili tudi predsednik uprave Krke Jože Colarič, podžupan Mestne občine Novo mesto mag. Franci Bačar, predsednik Planinske zveze Srbije Boris Mićić, predsednik izvršnega odbora Planinske zveze Hrvaške Vladimir Novak, Alojz Sladič iz Generalne policijske uprave ter predstavnika Lovske in Ribiške zveze Slovenije.

Skupscina_PZS_12_4_2014_foto_Zdenka_Mihelic112m700
Mladi planinci PD Krka Novo mesto v kulturnem programu pred začetkom skupščine, foto Zdenka Mihelič

Pred Skupščino PZS je ob 9. uri v istem prostoru kot skupščina potekala delavnica Pravni vidik organizacije planinskih izletov, kjer so vodja pravne službe Centra nevladne organizacije Slovenije Matej Verbajs in strokovna služba PZS seznanili predsednike oz. delegate planinskih društev o pomembnih dejstvih glede organizacije planinskih izletov, finančnega poslovanja ob tem, pa tudi o praksah Tržnega inšpektorata ... Ob koncu skupščine je podpredsednik PZS Tone Jesenko vse povabil še na letošnji Dan slovenskih planinskih doživetij/ Dan slovenskih planincev, ki bo 14. junija v Bohinjski Bistrici z bogatim in zanimiv programom.

Skupscina_PZS_12_4_2014_foto_Zdenka_Mihelic303pcrm700
Udeleženci letošnje skupščine, foto Zdenka Mihelič

Po koncu skupščine so se delegati in gostje ob pogostitvi gostitelja - podjetja Krke, d. d., Novo mesto zadržali v prijetnem klepetu, druženju, marsikdo pa si je z zanimanjem ogledal tudi razstavi PZS in proizvodni obrat Krke, d. d.

Zdenka Mihelič

Skrij vse komentarje (1)
Ivan Kraljič, nedelja, 13. april 2014, ob 10.56 uri
Spoštovani,