torek, 23. april 2024

nedelja, 26. oktober 2014, ob 0. uri, ogledov: 2068

Srebrna in dve bronasti kolajni za slovenske plezalne ase

Športno plezanje |
Komisija za športno plezanje |
Mina Markovič na Japonskem do srebra, Maja Vidmar po dolgem času spet na stopničkah, Domen zmago še čaka. Mini in Domnu še teoretične možnosti za prvo in drugo mesto v skupnem seštevku svetovnega pokala, ki se bo zaključil s tekmo v Kranju, čez tri tedne.
Skupno so člani slovenske športno-plezalne reprezentance zasedli kar polovico stopničk zmagovalnega odra, a za las ostali brez zlatega odličja. Mina Markovič je bila od slednjega oddaljena le za gib, katerega jo je po lastnih besedah stala nepotrpežljivost ter živčnost. Kot vodilna po polfinalnem nastopu, bi brž kot ne ob osvojenem vrhu stopila na najvišjo stopničko, tako pa jo je zasedla korejka Kimova, ki je bila vse do tedaj osmoljenka pravkar končane azijske turneje.

Maja Vidmar je imela tokrat več sreče kot pred tednom dni na Kitajskem. Polfinalni nastop ji sicer ni uspel po željah, saj se je s petintidesetimi gibi komaj še uvrstila na 8. mesto polfinalnega nastopa - zadnje, ki tekmovalkam ponuja priložnost izboljšati nastop v finalu. Maja je priliko tokrat zgrabila z obema rokama in se uvrstila na odlično tretje mesto. To je bila Majina prva letošnja uvrstitev med najboljšo trojico. Je je pa dodobra vajen Domen Škofic, dvajsetletni slovenski reprezentant, katerega zmago na tekmovanjih svetovnega pokala že nestrpno pričakujemo. Letos odlični Škofic, je na zadnjih tekmah svetovnega pokala v težavnosti praviloma zaključeval svoje nastope na visokih mestih, nemalokrat okiten z eno izmed kolajn. Tokrat je zasedel odlično tretje mesto in zaostal le za zmagovalcem Adamom Ondro in drugouvrščenim ljubljencem domače publike, Japoncem Sachijem Ammanom.

Pred zadnjo tekmo svetovnega pokala v težavnostnem športnem plezanju, ki bo na vrsti čez tri tedne v Kranju, ima Mina Markovič še celo možnosti za skupno zmago v svetovnem pokalu. A ji bo to zelo težko uspelo, saj zaostaja za prvouvrščeno Kimovo za okoli 60 točk. Domen Škofic, ki trenutno zaseda skupno četrto mesto, pa lahko svojo uvrstitev ob uspešnem kranjskem nastopu tudi še izboljša za mesto ali dve, odvisno seveda od uvrstitve sotekmovalcev.

Po tekmovanju so povedali
»Tekma na Japonskem je bila ena boljših tekem, na koncu pa z osvojenim 3. mestom tudi zelo uspešna. Vsako smer sem odplezala do konca, kolikor sem imela moči v rokah, in mogoče še kakšen gib več dodala z dobro postavitvijo nog in svojo "trmo". Pri vsem tem pa sem na tekmi vsak trenutek uživala z dobrimi občutki na steni! Zagotovo nepozabna tekma in lep zaključek azijske turneje,« je bila zadovoljna Maja Vidmar. Prav tako navdušenja in smelih pričakovanj ni skrival Domen Škofic: »Zadnja tekma na Japonskem je bila še pika na i na že tako izvrstni azijski turneji. Zelo sem zadovoljen s svojim plezanjem. Tretje mesto pa mi daje veliko motivacije in samozavesti za zaključek v Kranju.«

Končni rezultati

Moški (vir: IFSC) Ženske (vir: IFSC)